Thursday, February 28, 2013

Tiramisu – Cake Style





Cine nu-si doreste asta... Cu gandul la soare si la luna Martie , la cat de minunat e sa fii femeie si la cat de buna e o prajitura usor de facut , iata si reteta mea de tiramisu- cake style.


Multa lume face tiramisu dupa o multitudine de retete. In mod normal acest desert este unul din cele mai usoare deserturi din lume cu atat mai mult cu cat nu e nevoie de foc ca sa nu mai spunem ca se poate servi extreme de repede dupa numai o jumatate de ora in frigider.
Ideea mea a fost sa fac un tiramisu care sa poata fi taiat si servit pe post de tort festiv pentru diferite ocazii.  Iata si reteta…

Blat :

6 oua
6 linguri de zahar
4 linguri de ulei
9 linguri de faina
1 praf de copt
2 prafuri de vanilie ( sau o fiola de esenta)

Crema:

4 oua
4 linguri de zahar2 plicuri zahar vanilat
400 gr mascarpone
200 ml frisca vegetala ( sau orice fel de frisca in cutie – contine stabilizatori)
2 plicuri de gelatina granule

Insiropare:

100 ml cafea tare
2 lingurite de zahar
25 ml rom brun( poti folosi rom alb, Lacrima lui Ovidiu, coniac,etc)

Pregatire:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu mixerul .
In spuma rezultata se adauga galbenusurile ( unul cate unul), uleiul in fir subtire si faina amestecata cu praful de copt , pe rand cate o lingura amestecand de sus in jos.
Blatul se pune intr-o forma ( de care preferati) si se coace pe treapta 1 a cuptorului cu gaz 20-30 de minute ( testul scobitorii).
Se scoate din cuptor si se raceste.

Crema:

Gelatina se hidrateaza in putina apa rece .
Se amesteca galbenusurile cu zahar. Se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se spumeaza prin frecare . Se adauga mascarponele si se amesteca pana la omogenizare.
Albusurile se bat spuma cu frisca. Se adauga amestecul de mascarpone si se omogenizeaza cu grija.
Gelatina se lichefiaza in cuptorul cu microunde sau in bain-marie. Se adauga in crema.

Asezare:

Blatul se taie pe 3 nivele .
Forma de tort se tapeteaza cu nailon alimentar  ( pungi de congelator taiate in lipsa de altceva)
Se pune un strat de crema, un strat de blat insiropat cu cafea, un strat de crema …si tot asa, ultimul strat sa fie de blat.
Forma se da la frigider 30 de minute.
Se rastoarna tortul pe un platou si se indeparteaza folia.
Tortul de pudreaza din belsug cu cacao de buna calitate. ( puteti decora dar aspectul nefinisat arata foarte bine).

No comments: