Thursday, February 28, 2013

Tiramisu – Cake Style





Cine nu-si doreste asta... Cu gandul la soare si la luna Martie , la cat de minunat e sa fii femeie si la cat de buna e o prajitura usor de facut , iata si reteta mea de tiramisu- cake style.


Multa lume face tiramisu dupa o multitudine de retete. In mod normal acest desert este unul din cele mai usoare deserturi din lume cu atat mai mult cu cat nu e nevoie de foc ca sa nu mai spunem ca se poate servi extreme de repede dupa numai o jumatate de ora in frigider.
Ideea mea a fost sa fac un tiramisu care sa poata fi taiat si servit pe post de tort festiv pentru diferite ocazii.  Iata si reteta…

Blat :

6 oua
6 linguri de zahar
4 linguri de ulei
9 linguri de faina
1 praf de copt
2 prafuri de vanilie ( sau o fiola de esenta)

Crema:

4 oua
4 linguri de zahar2 plicuri zahar vanilat
400 gr mascarpone
200 ml frisca vegetala ( sau orice fel de frisca in cutie – contine stabilizatori)
2 plicuri de gelatina granule

Insiropare:

100 ml cafea tare
2 lingurite de zahar
25 ml rom brun( poti folosi rom alb, Lacrima lui Ovidiu, coniac,etc)

Pregatire:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu mixerul .
In spuma rezultata se adauga galbenusurile ( unul cate unul), uleiul in fir subtire si faina amestecata cu praful de copt , pe rand cate o lingura amestecand de sus in jos.
Blatul se pune intr-o forma ( de care preferati) si se coace pe treapta 1 a cuptorului cu gaz 20-30 de minute ( testul scobitorii).
Se scoate din cuptor si se raceste.

Crema:

Gelatina se hidrateaza in putina apa rece .
Se amesteca galbenusurile cu zahar. Se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se spumeaza prin frecare . Se adauga mascarponele si se amesteca pana la omogenizare.
Albusurile se bat spuma cu frisca. Se adauga amestecul de mascarpone si se omogenizeaza cu grija.
Gelatina se lichefiaza in cuptorul cu microunde sau in bain-marie. Se adauga in crema.

Asezare:

Blatul se taie pe 3 nivele .
Forma de tort se tapeteaza cu nailon alimentar  ( pungi de congelator taiate in lipsa de altceva)
Se pune un strat de crema, un strat de blat insiropat cu cafea, un strat de crema …si tot asa, ultimul strat sa fie de blat.
Forma se da la frigider 30 de minute.
Se rastoarna tortul pe un platou si se indeparteaza folia.
Tortul de pudreaza din belsug cu cacao de buna calitate. ( puteti decora dar aspectul nefinisat arata foarte bine).

Thursday, February 14, 2013

Eclere cu Crema de Ciocolata




Eclerele sunt prajiturile preferate ale sotului meu J si una din cele 3 pofte avute pe durata sarcinii…lol
De felul meu nu sunt fana a eclerelor pentru simplu motiv ca nu sunt pe gustul meu dar intr-un moment de inspiratie am reusit sa gasesc o varianta de crema ciocolatoasa care are textura perfecta si gustul perfect si reuseste sa le faca irezistibile chiar si pentru mine.

Ingrediente:

Coji :

200ml apa
150ml ulei
5 linguri de faina
Un pic de sare
3 oua ( 4 daca sunt mai mici)

Crema:

100ml lapte
100ml frisca lichida
2 linguri de amidon
100 gr ciocolata amaruie

Topping:

250 frisca lichida ( naturala)
2 linguri zahar pudra
1 plic intaritor de frisca ( optional)
Daca folositi frisca vegetala gata indulcita nu mai e nevoie de zahar si intaritor.

Décor:

Glazura de ciocolata sau zahar pudra vanilat

Pregatire:

Coji:

Apa, uleiul si sarea se dau in clocot. Se adauga faina, toata odata, si se amesteca pana aluatul prinde consistenta si  se desprinde de pe peretii vasului. Se ia de pe foc si se lasa 5 minute sa se racoreasca.
Se adauga ouale , unul cate unul amestecand bine dupa fiecare. Rezulta un aluat usor lucios si usor cremos.
Se spriteaza eclerele pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul ( incalzit in prealabil J )  pus pe treapta 1 ( cuptor cu gaz) cam 25 de minute sau pana cresc si se “bronzeaza” usor.

Crema

Frisca si laptele se amesteca cu amidonul. Amestecul se pune pe foc si se amesteca pana se ingroasa cu textura unei budinci. Ciocolata se rupe in bucati si se amesteca in amestecul cald. Crema se raceste.

Cojile se taie in doua pe lung ( in interior ar trebui sa fie aproape goale). Capacele se pun deoparte.
Baza eclerelor se umple cu crema.
Se bate frisca cu zahar si intaritor ( sau pur si simplu daca e frisca vegetala gata indulcita). Se spriteaza peste crema si se acopera cu capacele.
Se pudreaza cu zahar sau se glaseaza cu ciocolata topita.
 

Friday, February 8, 2013

Tort cu piscoturi si creme Nesquick si Straciatella



A venit si majoratul Alexandrei asa ca tortul facut de ziua ei anul acesta a fost unul mai special.
Am vrut sa fac ceva original, la fel de frumos ca fata , fin si delicat ca pentru o balerina, usor de taiat si transportat asa ca uite si rezultatul.

Blat:
Piscoturi pentru 3 straturi ( cantitatea depinde de forma in care se face tortul)
Sirop din apa , zahar ( dupa gust) si rom

Crema Nesquick:
500 gr crema de branza de vaci
200gr zahar
500 ml frisca
8-10 linguri de Nesquick  sau altfel de cacao instant
2 plicuri de gelatina granule ( 20 gr)

Crema Straciatella :
500 gr crema de branza de vaci
200gr zahar
500 ml frisca
6-7 linguri de granule de ciocolata ( Chocolate Streusel)
2 plicuri de gelatina granule ( 20 gr)

Decor:
1 kg fondant marshmallow colorat, Reteta aici
Flori de zahar

Preparare :
Crema Nesquick:
Se hidrateaza gelatina in 8 linguri de apa.
Restul ingredientelor amesteca cu mixerul la viteza mare pana rezulta o crema densa. ( 10 -20 min depinde de puterea mixerului)
Gelatina se lichefiaza la microunde sau in bain-marie. Se racoreste si se adauga la crema.

La fel se procedeaza si pentru crema Straciatella.




Asezare:

Se tapeteaza o forma cu folie alimentara sau celofan si pe fund se aseaza un strat de piscoturi usor insiropate.
Peste el se aseaza crema Nesquick.
Urmatorul strat se formeaza din piscoturi.
Urmeaza crema Straciatella si din nou piscoturi.
Forma se da la rece 2 ore.


Decor:
Tortul se rastoarna din forma pe un platou, se imbraca intr-un strat subtire de fondant si se decoreaza .



Saturday, February 2, 2013

Prajitura Scufita Rosie ( Red Riding Hood Cake)





Dintre prajiturile care se fac repede si se termina la fel de repede, cea cunoscuta sub numele de “Fanta” intre gospodinele Romaniei e poate cea mai populara.
“Scufita Rosie” e o varianta imbunatatita a Fantei , un pic mai mult de lucru si un pic mai usor de taiat. De ce Scufita Rosie? Asa a botezat-o prietena mea din cauza glazurii J


Blat:

5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de ulei
8 linguri de faina
1 praf de copt
1 praf de vanilie sau cateva picaturi de esenta de vanilie

Crema:

200 ml frisca ( vegetala)
150gr unt moale
120 gr zahar ( se poate pune mai mult daca vrei mai dulce)
2 plicuri de vanilie sau ½ fiola de esenta

Glazura:

400ml suc de visine ( sirop lungit cu apa sau suc neacidulat gata preparat ex. Giusto)
1 praf de budinca de vanilie ( Dr. Oetker) sau 6 linguri de amidon
4 linguri de zahar ( daca folosesti suc cumparat  doar 2 linguri)

Preparare:

Blat

Ouale intregi se freaca spuma cu zaharul si zaharul vanilat pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga uleiul in fir subtire ca la maioneza, apoi faina amestecata cu praful de copt, cate o lingura, in timp ce amestecam usor.

Rezulta o crema consistenta care se pune intr-o tava tapetata cu foaie de copt si se coace pe treapta 1 a cuptorului cu gaz ( sau la temperature corespunzatoare acestei trepte la alte cuptoare) 20 -25 minute sau pana trece proba scobitorii.
Blatul rezultat se scoate pe un gratar si se raceste.

Crema

Toate ingredientele se mixeaza la viteza mare pana se obtine o consistenta cremoasa.

Glazura

Se fierbe 200 ml din sucul de visine la fel ca laptele pentru budinca.
Praful de budinca si zaharul se amesteca cu restul de suc de visine.
Cand sucul pus la fiert da in clocot adaugam amestecul de praf de budinca , dam in clocot pana se gelifiaza ( 1-2 minute).

1.       Blatul racit se taie in doua transversal.
2.       Se intinde crema pe prima foaie, se acopera cu a doua foaie peste care se pune restul cremei.
3.       Glazura putin racorita se intinde peste ultimul strat de crema de la mijloc spre margini.
4.       Prajitura se pune in frigider timp de 1 ora pentru patrunderea aromelor.